vrijheidsdressuur

voor alles over Vrijheidsdressuur kijk dan op www.VD00.hyves.nl

Vrijheids Dressuur is niet zomaar iets. En daarom hoop ik dat je eerst de moeite neemt en dit verhaal leest voordat je naar onder scrolt om te lezen hoe je de kunstjes aan leert!
Succes!

De geschiedenis van VD
Waarschijnlijk heb je zonder dat je het weet vroeger al mensen gezien die aan vrijheidsdressuur deden. Denk maar eens aan het circus. Die prachtige lippizaners die op het blok staan, steigeren en een prachtig compliment weggeven.
Dit is de geschiedenis van het vrijheidsdressuur vandaag de dag. Wel neem ik sterk in twijfel of het toen al de naam VRIJHEIDSdressuur mocht dragen. Trainmethodes waren vaak veel minder paardvriendelijk. Ze werden niet in het compliment gevraagd maar getrokken. En dat is uiteraard geen vrijheidsdressuur. Eerder dwangdressuur.
In 2000 brak vrijheidsdressuur in Nederland door. Steeds meer mensen gingen zijn pony kunstjes leren en vandaag de dag zijn er complete showteams die een demonstratie thuis komen geven en workshops om de kunst van vrijheidsdressuur over te dragen.


Wat is Vrijheidsdressuur?
Vrijheidsdressuur is een leuke methode om te trainen met je pony. Het draait volledig om vertrouwen en er is dan ook niets zo belangrijk als geduld.
In principe kan iedereen met iedere pony vrijheidsdressuur doen (gebreken van de pony daargelaten). Wel is er een zogenaamde minimum leeftijd. Op zich zijn de meeste oefeningen lichamelijk niet zo zwaar, maar in het koppie (fysiek) wel enorm.
Ik raad daarom aan om pas te beginnen zodra de pony rond de 2.5 jaar is.
Ook is het erg belangrijk dat je begint bij de basis en niet meteen aan de slag gaat met kunstjes, ook al zijn ze nog zo leuk.
Een erg goed boek over vrijheidsdressuur is "Paardenschool" van Nathalie Penquit. Echt een aanrader.

Vrijheidsdressuur in combinatie met Clickertraining en Targetticking:
Ook hulpmiddelen als de clicker en de targetstick kunnen prima gecombineerd worden met vrijheidsdressuur.
De clickertrining heeft heel erg als voordeel dat je niet hoeft te lokken met snoepjes. Je pony "Zoekt het zelf uit". En dat kan een groot voordeel zijn voor paarden die niets om een traktatie geven en paarden die happerig worden van snoepjes. Meer over clickertraining is te vinden in het menu.
Ook targetticking lijkt me een heel fijn hulpmiddel voor sommige oefeningen. Bijvoorbeeld de buiging en het compliment. Er komt zo snel mogelijk een deel over targetticking bij.

De Benodigdheden:
Lijstje:
- Pony
- Geduld!!!
- Halster
- Halstertouw of longeerlijn
- Zweep
- Beloningsmiddel (snoepje, worteltje of iets dergelijks).

Uitleg: In principe zijn alleen een pony en veel geduld noodzakelijke benodigdheden. Een halster en touw horen daar in het begin ook bij. In plaats van een halstertouw kun je ook een longeerlijn gebruiken, zeker makkelijk voor de basis oefeningen (bij voorbeeld komen).
Verder is een zweepje makkelijk. Niet om je pony mee te straffen, maar alleen als verlengde van je hand. Ik gebruik zelf een dressuurzweep van 90 cm met flosje.
Snoepjes (om te belonen) moet je ook op zak hebben, tenzij je pony genoegen neemt aan belonen door middel van stem en aanraking. Gebruik er niet te veel, want dan draait het daar alleen nog maar om en dan kan je pony erg vervelend worden!

De trainings plaats:
Het beste kun je oefenen in een bak met zachte bodem. Liefst niet in de weide, want daar staat gras en dat kan je pony afleiden. Ook hoort de weide zijn 'vrije plek' te zijn. Dus als je geen beschikking hebt tot een bak zonder gras zet dan in ieder geval een 'werk gedeelte' af.
De basis oefeningen kunnen goed op het verharde getraind worden maar de kunstjes niet!

De commando's:
Omdat dit niet geheel onbelangrijk is hier ook een stukje over.
Voor alles wat je doet moet een stem (en/ of zweep) commando zijn. Waarom? Simpelweg omdat je pony anders echt niet weet wat jij bedoelt.
Meestal kun je heel voor de hand liggende commando's gebruiken. Bijvoorbeeld voor het stilstaan "Ho" en voor het komen "Kom". Dat kan in principe elke gek bedenken.
Toch zijn er wat dingen waar je mee op moet passen. Bijvoorbeeld bij het steigeren "Hoog" te gebruiken. Dat lijkt erg veel op "Ho" en voor je het weet staat je pony omhoog op een ongewenst moment terwijl hij alleen maar denkt dat 'ie het goed doet.
Probeer te zorgen dat de commando's niet teveel op elkaar lijken, ook bij andere dingen. Dit verward namelijk onnodig.
Bij alle kunstjes heb ik enkele voor de hand liggende termen gebruikt. Tijdens het uitleggen van de oefening gebruik ik mijn eigen commando. Wat je zelf gaat gebruiken is helemaal aan jou. Het hoeft niet iets voor de hand liggends te zijn. Als jij graag hebt dat jou pony gaat liggen als je appel zegt moet je dat vooral doen! Het beste kun je een kort en duidelijk commando gebruiken. "Compliment" bijvoorbeeld is erg lang. Makkelijker is "Neer" of "Buig".
Wel HEEL belangrijk is dat je IEDERE keer hetzelfde gebruikt!

Oefeningen met risico's:
Aan het leren van een kunstje zitten risico's. Sommige paarden proberen je aandacht te trekken door bijvoorbeeld een spaanse pas te laten zien. Nou is dat niet zo erg (simpelweg negeren, als jij er niet om vraagt is het geen beloning waard) maar er zijn ook paarden bij die steigeren om aandacht. En dat kan erg vervelend zijn! Bedenk dus HEEL goed of je er voordeel mee opdoet dat je pony het kunstje kent. En of je zelf wel ervaren genoeg bent om dit aan te leren.
Leer dit soort dingen ook NOOIT aan je verzorgpony als de eigenaar er niets vanaf weet. Als je met je verzorgpony vd wilt gaan doen overleg dit dan altijd eerst met de eigenaar van de pony!

Ik hoop dat deze page je duidelijk kan maken wat vrijheidsdressuur is en dat je verantwoord te werk gaat. Denk altijd aan je eigen veiligheid en die van je pony.
Alles wat ik op deze page beschreven heb zijn mijn eigen ervaringen. In boeken zal het anders staan en er zijn vast nog honderd andere manieren die ook werken.
Ik stel me niet aansprakelijk voor fouten, ongelukken of wat dan ook naar aanleiding van mijn info.

Bijna alle kunstjes zijn door mijzelf getest,

Tot Slot:
Nog 1 ding, oh nee 2:
Veel VD Plezier en Succes!!

Ga verder naar:

De Basis

* Stappen op commando
* Draven op commando
* Halt houden
* Achterwaards
* Blijven
* Komen
* Alles los

Spaanse Rijschool Kunstjes

* Spaanse Pas
* Buigen
* Compliment
* Op blok
* Steigeren
* Pirouette
* Liggen
* Zitten

Overige Kunstjes

* Voet geven 
                                                                                           

* Trappen (pas op je paard dit ook zomaar doen voor je aandacht)
 

 * Kus geven 
    

* Apporteren 

* Flemen

 

* Voetballe

voor vragen:

gan aar home

aan de rechter kant kan je, je reactie plaatsen!

stel je vraag en je krijgt zo spoedig mogelijhk andwoordZoenen

Maak jouw eigen website met JouwWeb